Putovanja avionom pedesetih? Da ne poverujete!

Podelite sa prijateljima!
  • 104
    Shares

 

Koliko je letenje avionom bilo drugačije pedesetih godina za putnike na komercijalnim letovima? Pa…recimo, mnogo. Skoro da ne poverujete.
Samo putovanje avionom za sve ljude bilo je nešto neverovatno i magično. U svom ‘zlatnom dobu’ kupovina avionske karte i avio prevoz nisu bili samo sredstvo da odete, recimo, na odmor. To je bio odmor sam po sebi.
Putnici su se oblačili u svoju najlepšu garderobu i fotografisali grupno pre leta. Vožnja u avionu činila je da se osećaju kao filmske zvezde, jer je cena karte i bila približna plati neke filmske zvezdičice.
Ali, nije sve bilo tako ružičasto tih godina…
– Recimo, turbulencije u avionu mogle su da dovedu do toga da putnik slomi vrat. Da, dobro ste pročitali. Komercijalni avioni u početku su imali jako lošu ‘tehnologiju’: bili su prebučni, tresli su se kao ludi, i jaaako odskakali tokom turbulencija. Dok se, ubrzo, nisu pojavili džet motori.

PROČITAJTE JOŠ I: ZAŠTO VAM (NI)JE POTREBAN AGENT ZA PUTOVANJA

– Prostor za noge bio je neverovatno veliki. Ekonomska klasa nekada je izgledala kao današnja biznis klasa. A prva klasa kao hotelska soba na najvišem nivou.
– Pravila za stjuardese bila su sledeća: obavezne visoke štikle, u svim uslovima, kosa nije smela da dodiruje ili prelazi kragnu uniforme, stjuardesa nije mogla da bude udata niti da bude teža od 62 kilograma. ‘Visoki moralni standardi’ su se podrazumevali.
– Jastog se podraazumevao kao deo menija u avionu. Avio kompanije su se takmičile međusobno za putnike i ponudom što finije hrane na letovima, i ti obroci su mogli da se mere sa onima u najfinijim restoranima.

Pogledajte kako je to izgledalo u zlatno doba komercijalnih putovanja avionom:

– Pušenje u avionu bilo je totalno prihvatljivo, i to mnogo duže nego što mislite. Primera radi, tek 2000. godine pušenje je zakonom zabranjeno na svim letovima do i od Sjedinjenih Američkih Država.
– Pri ukrcavanju putnici su dobijali razglednice, kako bi svojim bližnjima ‘na zemlji’ opisali svoja iskustva sa leta. Razglednice su obično sadržale fotografije aviona, obroka na letu, i gotovo svih detalja leta avionom.
– Mogli ste da pijete besplatno. MNOGO da pijete besplatno. Alkohol je bio još jedan vid ‘zabave’ i prekraćivanja vremena tokom putovanja avionom. Putnicima je servirano onoliko pića koliko žele da popiju. Nije bilo ništa neobično da se mnogi putnici iskrcaju potpuno pijani. Pijanka bez prestanka.
– Do kraja sedamdesetih godina prošlog veka putnici su mogli da se ukrcaju u avion bez ikakve legitimacije, ako nije reč o međunarodnim letovima, da se pojave na aerodromu pola sata pre poletanja i jednostavno, uz sve koji su pošli da ih isprate, odu do svog aviona, popnu se uz stepenice i ukrcaju.

Vremena i običaji su se promenili, pa sad vi sami procenite koji vam se stil putovanja više dopada, onaj nekadašnji ili ovaj današnji, i, naravno, podelite svoje utiske sa prijateljima.

Vaš Travelix

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *