Rekli su o putovanjima…

Podelite sa prijateljima!
  • 23
    Shares

– Ljudi ne polaze na putovanje. Putovanja polaze do njih. (Džon Stejnbek, 1902-1968, američki književnik)
– Putovanja čine da postanemo skromniji. Uvidite koliko malo mesto zauzimate u svetu. (Gustav Flober, 1821-1880, francuski književnik)
– Putovanja vas prvo ostave bez reči, a onda vas pretvore u pripovedača. (Ibn Batuta, 1304-1369, najveći putnik islamskog sveta)
– Živimo u divnom svetu koji je put lepote, čari i avantura. Nema kraja avanturi koju možemo imati samo ako je tražimo otvorenih očiju. (Džavaharlal Nehru, 1889- 1964, indijski državnik i političar)
– Onaj ko bi želeo da putuje srećno, mora da putuje bez mnogo stvari. (Antoan de Sent Egziperi, 1900-1944, francuski književnik)

– Za mlade je putovanje deo edukacije, za stare deo iskustva (Francis Bakon)
– Svako putovanje ima neku prednost. Ako putnik poseti bolju, bogatiju zemlju, može da nauči kako da poboljša svoju. A ako ode u goru, siromašniju, naučiće kako da uživa u svojoj zemlji. (Semjuel Džonson)
– Ako odlučite da putujete daleko i brzo, onda ne nosite mnogo stvari. Ostavite sve svoje zavisti, ljubomore, nepraštanja, sebičnost i strahove. ( Čezare Paveze, italijanski pisac, 1908 – 1950.)
– Dok putujemo svetom da bismo našli lepotu, moramo je poneti sa sobom ili je nećemo naći. (Ralf Valdo Emerson, 1803-1882, američki filosof)
– Putovanja vraćaju snagu i ljubav u vaš život. (Rumi, 1207- 1273, persijski pesnik i mističar)
– Nemoj mi reći koliko si obrazovan, reci mi koliko si putovao. (Muhamed, islamski prorok)
– Molim vas, budite putnik, a ne turista. Probajte nove stvari, upoznajte nove ljude, i gledajte iza onoga što je ispred vas. To su ključevi za razumevanje sveta u kome živimo. (Endrju Zimern, 1961- , američko TV lice)
– Svet je knjiga, a oni koji ne putuju, čitaju samo jednu stranicu. (Sveti Avgustin, 354-430, rismki filosof i teolog)
– Turisti ne znaju gde su bili. Putnici ne znaju gde idu. (Pol Terou, 1941- , američki novinar i putopisac)
– Putovanje i promena mesta daju umu novu snagu (Seneka)
– Za dvadeset godina bićeš više razočaran stvarima koje nisi uradio nego onima koje jesi. Isplovi, zato, iz sigurne luke. Otkrivaj, sanjaj, istražuj! (Mark Tven)
– Svakome bi trebalo odrediti da putuje, s vremena na vreme. Čak i više: da nikada ne zastane duže nego što je neophodno. Čovek nije drvo, i vezanost je njegova nesreća, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost. Vežući se za jedno mesto, čovek prihvata sve uslove, čak i nepovoljne, i sam sebe plaši neizvesnošću koja ga čeka. Promena mu liči na napuštanje, na gubitak uloženog, neko drugi će zaposeti njegov osvojeni prostor, i on će počinjati iznova. Ukopavanje je pravi početak starenja, jer je čovek mlad sve dok se ne boji da započinje.Ostajući, čovek trpi ili napada.Odlazeći, čuva slobodu, spreman je da promjeni mesto i nametnute uslove. (Meša Selimović)
– Nisu svi koji skitaju izgubljeni (Tolkin)