Budimpešta kakvu ne poznajete

Podelite sa prijateljima!
  • 3
    Shares

Glavni grad Mađarske, već dugo poznat po svojoj istoriji i jedinstvenoj arhitekturi, u poslednje vreme kao da stvara svoj nov identitet kroz uličnu umetnost.
Fotografije i komentari pod hashtagom #streetart koji se odnose na Budimpeštu svakodnevno se pojavljuju na društvenim mrežama poput Tvitera i Instagrama.

Mnogi od vas su verovatno čuli za Francuskog majstora ulične umetnosti Invadera koji je veći deo svog umetničkog izraza bazirao na popularnoj igrici i kasnih devedesetih počeo da inspiriše evropske umetnike svojim radom. Njegova, tada neuobičajena forma umetničkog izraza, street art, je balansirala na žici između gerila aktivizma i mejnstrima.
Invader je svojim znakom počeo da mapira mnoge svetske prestonice, koje su prigrlile ovu novu umetničku formu. Vremenom, Invader, nazvan po igrici iz sedamdesetih godina XX veka, je na karti svetskih street art metropola velikim slovima označio i Budimpeštu, stavljajući nam do znanja da je, za samo nekoliko godina, paralelno sa gradom prepoznatljivim po svojoj istoriji i spomenicima podignutim u slavu prošlosti, rođena i jedna nova, razigrana, mladalački buntovna, alternativna Budimpešta.

Ulična umetnost, komunicirajući direktno, brzo i neposredno, postala je mejnstrim.
Iza svakog ugla u prestonici Mađarske možete naići na ovakve prizore:

Mural na igralištu u Budimpešti; foto: Alternative Budapest

Balkon u Budimpešti; foto: Alternative Budapest

Kreativno oslikani prozori u Budimpešti; foto: Alternative Budapest

Ono što može da izdvoji Budimpeštu od ostalih gradova u kojima se razvija street art kao alternativan umetnički izraz svakako je jedinstveni mađarski pristup svemu tome.

Takozvani “rom kocsma“, ili “pabovi u ruševinama”, su u stvari kafei otvoreni u napuštenim zgradama, krajnje neuobičajenog izgleda koji kombinuje retro i visoko eklektični urbani stil; poslednjih godina preplavili su Peštu, deo su ulične umetnosti i podjednako privlače pažnju turista.

Dakle, ukoliko tragate za nečim novim, uzbudljivim i nadasve zabavnim i interaktivnim u “staroj Evropi” – Budimpešta definitivno ima mnogo toga da ponudi.

Ukoliko vam se članak dopao, podelite ga sa prijateljima. I obavezno posetite neka od mesta kojih u standardnim turističkim vodičima nema. A mi ćemo se truditi da ih za vas pronađemo.

Vaš Travelix