Roterdam – Diznilend za ljubitelje arhitekture

Podelite sa prijateljima!
  • 5
    Shares

U Roterdam treba doputovati vozom. Ako ni zbog čega drugog, onda makar zbog uzdaha koje će vam svojom lepotom izmamiti ovaj arhitektonski dragulj. Pogledajte kako to putovanje može da izgleda:

Roterdam je, zaista, pravi Diznilend za sve ljubitelje arhitekture. Poželite da kupite avionsku kartu u jednom smeru i prosto otputujete. Ali, ono što stoji iza ove priče o gradu naših snova je više nego tužno:
Nakon što je, u bombardovanju 1940. godine, u plamenu nestalo svih 25 hiljada kuća i 11 hiljada komercijalnih zgrada, Roterdam je gotovo potpuno razoren i pretvoren u pepeo.
I iz istog tog pepela uzdizao se kao Feniks. Gradske vlasti su, nakon rata, odlučile da ga izgrade od nule.

I ne samo da je Roterdam ponovo izgrađen moderno i lepo, već i njegova održiva arhitektura odgovara potrebama svih koji u njemu žive ili u njega dolaze: prilagođen je za bicikliste, prepun fantastično uređenih šetališta, impresivan graditeljski poduhvat u kome se i živi i uživa. Nigde na svetu ne postoji tako šarolik i razigran grad, to je ono što ga čini jedinstvenim: od poslovnih zgrada, preko kuća do pijace, sve u šta pogledate je biser arhitekture, bez izuzetka. Ništa nije klasično, uniformno, sivo. Prosto poželite da se u Roterdam preselite.
Predstavljamo vam Roterdam u pet minuta:

Ukoliko vam se članak dopao podelite ga sa prijateljima. Ako imate neki predlog, ostavite komentar, vaše sugestije su nam dragocene.

Vaš Travelix