Specijalan obrok u avionu? Da, apsolutno!

Podelite sa prijateljima!
  • 11
    Shares

Kupili ste avionsku kartu na letu koji uključuje obrok. Avionska hrana sigurno nije nešto sto ispunjava idealne kriterijume o obroku (o tajnama njenog spremanja, skladištenja i izbora namirnica pisaćemo u nekom narednom blogu), ali, koliko god da je bazična, hranu u avionu možemo prilagoditi svom ukusu.

Avio komapnije, trudeći se da svoju usulugu sto više približe putniku i time se odvoje od konkurencije, omogoćule su nam dosta širok izbor specijalnih obroka na letu.
Recimo, ova fotografija Norveške avio kompanije Scandinavian Airlines, iz nedavno objavljene vintage galerije kojom su obeležili sedam decenija postojanja, snimljena je sedamdesetih godina prošlog veka, a prikazuje jedan ‘sasvim običan’ ručak putnika prve klase – jastog, kavijar, šampanjac…šta god možete a i ne možete da zamislite:

Foto: Wikipedia/SAS – Scandinavian Airlines

Danas više ni najpoznatije svetske avio kompanije nisu sklone preterivanju i dekadenciji u ovolikoj meri, ali izbora ipak ima dovoljno:
Ako ste vegetarijanac, u zavisnosti od avio prevoznika, imate mogućnost da naručite nekoliko kombinacija bez mesa, počevši od čisto veganskih, u poslednje vreme čak i sirovih, preko japanske i indijske vegetarijanske kuhinje. Ukoliko, poput moje malenkosti, na primer, samo ne želite mrtve životinje u svom tanjiru, možete naručiti laktoovo vegetarijanski, meni koji sadrži mleko i jaja , ali ne i meso.

 Ako imate zdravstvene probleme poput dijabatesa ili netolerancije na laktozu i gluten, kreirani su upravo vama prilagođeni obroci.

Za bebe, imate mogućnost poručivanja bebi ili samlevene hrane.

Košer i muslimanski obroci takođe su na spisku keteringa avio prevoznika, nekada samo lokalnih, danas i na globalnom nivou.

Čak postoje i obroci sa smanjenom kolicinom masti, soli, ili kalorija uopšte.Možete izabrati i tzv. ‘fruit plate’ koji će vam obezbediti samo voće za obrok.

Izraelska avio kompanija El Al, osim košera, ima pileći obrok kao svoju specificnost, dok kod Lufthanze možete naruciti japansku hranu, ili onu bez ribe.

Jedna tajna koja će vas možda motivisati da sledeći put odlučite da odaberete neki specijalan obrok na letu, čak i ako, inače, ne praktikujete nikakve restrikcije u ishrani: specijalni obroci se u avionu služe prvi. Dakle, nema šanse da, dok na vas stigne red, ostanete bez mogućnosti da birate jedan od dva ili tri standardna obroka koji su na raspolaganju ostalim putnicima i dobijete ono što je ostalo.

Sigurni smo da mnogi od vas nisu znali ove informacije. Za svaku pomoć i savet u vezi sa izborom obroka, što nekada može biti zabava a nekada, zaista, pitanje zdravlja i života, obratite se svom agentu – on će znati kako da vam pomogne i posavetuje vas.

Ako znate nekoga kome, osim vas, ovaj tekst može biti koristan, molimo podelite.

Hvala i prijatno, naravno.

Vaš Travelix.

autor: Radmila Mirković