PUTUJETE AVIONOM – ŠTA OBAVEZNO TREBA DA PONESETE U RUČNOM PRTLJAGU

Podelite sa prijateljima!
  • 97
    Shares

U poslednjih nekoliko godina, avio kompanije su, iz bezbednosnih razloga, postale veoma restriktivne po pitanju pravila i procedura vezanih za ručni prtljag. Restrikcije na temu šta ne smemo, manje-više su nam poznate, bitno je samo obratiti pažnju na njih prilikom svakog putovanja, jer se uslovi pojedinačnih avio prevoznika mogu razlikovati u detaljima.

Sa druge strane, korisno je znati šta je to što je neophodno, ili bar poželjno nositi u ručnom prtljagu.

1.Lična dokumenta i novac

Podrazumeva se da ćete pasoš poneti sa sobom, ali, u čekiranom prtljagu nikako ne ostavljajte novac, nakit, ličnu kartu, vozačku, dovolu, diplome ili prevode diploma, bilo kakvu vrstu dokumenta ili vrednosti koja će vam na odredištu biti potrebna.Nosite ih uvek sa sobom, u ručnom prtljagu, u suprotnom, ako se desi da avio kompanija izgubi vaš kofer, sa njim će otići i stvari bez kojih ne možete.Osim toga, uvek postoji mogućnost da neko od osoblja koje barata prtljagom bude nekorektan i ukrade nešto iz njega, to su samo obični ljudi…

2.Ponesite svoje lekove u ručnoj torbi

Postoji li terapija koju svakodnevno morate da uzimate? Nemojte sa sobom nositi samo dozu lekova koju eventualno morate uzeti u samom avionu, nego celu količinu koja će vam biti potrebna . Desi li se da vaš čekirani prtljag kasni ili bude izgubljen na nekom od aerodroma, činjenica da nemate neophodne lekove sa sobom može prouzrokovati ozbiljne neprijatnosti.

Ukoliko vaša terapija sadrži tečnosti ili igle, morate imati uz sebe i potvrdu lekara, a prethodno, u dogovoru sa vašom agencijom ili avio kompanijom, preduzeti eventualne dodatne korake vezane za otvaranje medicinskog dosijea. Vaša agencija će znati kako to da uradi, samo ih blagovremeno obavestite.

3.Elektronske uređaje i lomljive predmete

Osoblje koje rukuje prtljagom na aerodromima nije baš poznato kao mnogo nežno, avion može proći kroz turbulenciju, lomljive stvari lako mogu biti uništene u bilo kom momentu, od samog predavanja kofera, pa do njegovog konačnog izlaska na odredištu. …Da ne spominjemo ponovo krađe, kojima je tehnika dodatno podložna.Laptop i predmete koji sadrže litujumske baterije, svakako nije dozvoljeno prevoziti u trupu aviona, zbog rizika od zapaljivanja.

4.Predmete za koje ste emocionalno vezani

Dragocenost nije uvek pitanje novca, spakujte u ručni prtljag sve što nosite sa sobom, a neprocenjivo je za vas u emocionalnom smislu – fotografije, drage sitnice, uspomene…

 

5.Garderobu i higijenski pribor

Veoma je pametno u ručni prtljag spakovati pastu i četkicu za zube, kao i sapun, šampon i gel za tuširanje, naravno u dozvoljenim zapreminama – do 100ml i u providnoj plastičnoj kesi.U mnogim megamarketima možete već unapred kupiti komplete ovih higijenskih sredstava u propisanim pakovanjima za avion, čak i prazne komplete bočica u koje možete sipati svoj omiljeni brend.

Obavezno ponesite jedne obične i jedne vlažne maramice, biće vam biše nego korisne.

Jedna kompletna preobuka dobro bi vam došla i veoma je preporučljivo poneti je u ručnom prtljagu.Ako se desi da vam kofer kasni, mnogo bolje ćete se osećati ako imate mogućnost da se ljudski okupate i presvučete. Pa čak i ako budete prinuđeni nešto da kupite, ne morate to činiti istog momenta kada ste ušli u hotel, trčeći u prvu radnju.

6.Sitnice koje će vam let učiniti udobnim

Vreme provedeno u avionu može biti veoma naporno, čak i ako ne putujete sami i mate sa kim da popričate usput… Ponesite sa sobom slušalice, kindl, vaš ajpod, (prethodno proverivši da li na njemu ima dovoljno snimljenih filmova i muzike). Što se mene tiče, knjiga je neprocenjiva i obavezna, jednako koliko avio karta i pasoš.

Biće vam od velike koristi neki keksić, čokoladica, bademi i slično, jer je trend da na letovima nema obroka sve prisutniji. Čak i ako ih ima, hrana u avionu ne može se pohvaliti obilnošću i ukusom, a o njenoj biološkoj i nutritivnoj vrednosti da ne govorimo…

    Koliko god voleli da putujemo, letovi duži od sat i po vremena umeju da budu zaista teški i neviđeno naporni. Telo je neprestano u jednom položaju, cirkulacija je usporena, nemamo prostora za kretanje, vazduh je suv i težak, ništa zanimljivo se ne dešava, dovoljno za glavobolju… Olakšajte zato sebi, tako sto ćete se za putovanje avionom na vreme i organizovano spremiti, sve u cilju da let učinite koliko je moguće zabavnim i lakim. Trebaće vam snaga i vedar duh kada konačno dođete na svoje odredište.

SREĆAN PUT,

VAŠ TRAVELIX.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]