Za ulazak u Šengen zonu 7 evra?

Podelite sa prijateljima!
  • 10
    Shares

 

Iako su građani Srbije oslobođeni plaćanja viza, kao pripadnici ‘trećih zemalja’, nakon što je ETIAS, Evropski sistem za odobravanje putovanja uspostavljen, za ulazak u šengenski prostor plaćaće 7 evra, najverovatnije od 2021. godine.
To nikako ne znači da će nam ulazak u zemlje EU biti otežan. Naprotiv, ETIAS služi za ubrzavanje procedura i skraćivanje administrativnih postupaka provere putnika.
Kako navodi Evropski Savet, sistem je pre svega osmišljen kako bi se sprečila ilegalna imigracija, pojednostavila granična kontrola i uštedelo vreme putnicima, jer celokupna procedura traje svega nekoliko minuta.
ETIAS formular popunjavaće se online, pre putovanja, tražiće se značajno manji broj podataka, a odgovor se dobija odmah. Formular se popunjava i plaća samo jednom, a odobrenje važi za neograničen broj putovanja, tokom perioda od 3 godine.
ETIAS nema nikakve veze sa Srbijom niti njenim statusom, već obuhvata građane više od 60 zemalja kojima je omogućeno bezvizno putovanje u zemlje članice EU.
„Informacije dostavljene u svakoj aplikaciji biće automatski obrađene kroz relevantne baze podataka EU i Interpola kako bi se utvrdilo da li postoje osnove za odbijanje dozvole za putovanje. Ako se ne identifikuju elementi koji zahtevaju dalju analizu, ovlašćenje za putovanje će biti izdato automatski i brzo“, navodi se u saopštenju Evropskog Saveta.

Očekuje se da novi sistem do kraja ove godine dobije odobrenja Evropskog parlamenta i Saveta EU.
Da li će implementiranje novog sistema provere zaista ubrzati naša putovanja i povećati bezbednost u Evropi ili postati dodatna administrativna i finansijska stavka, ostaje da se vidi.
Mi nismo sigurni, a vi?

Ukoliko smatrate ovaj tekst značajnim, podelite ga sa prijateljima.

Vaš Travelix

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *