Stvarno želite da putujete u Černobil? Stvarno?!?

Podelite sa prijateljima!
  • 6
    Shares

 

Izraz ‘ekstremni turizam’ ili ‘adrenalinski turizam’ poslednjih godina nastao je kao sušta suprotnost onome što uobičajeni turizam podrazumeva: Umesto odmora i relaksacije sve je više turističkih agencija u svetu koje nude u najmanju ruku neuobičajena putovanja i avanture, pa se, eto, dešava da agent za putovanja pred ljubitelje neobičnog postavi i ture kao što su ‘Obiđite krimi Moskvu’, penjanje po krovovima Sankt Petersburga, i u osnovi podrazumeva mnogo toga što je izuzetno opasno ili zabranjeno. Ekstremni turizam najrasprostranjeniji je u Rusiji, i doživljava ubrzanu ekspanziju.

U centar interesovanja javnosti ekstremni turizam ponovo je došao juče, kada je grupa mladih ljudi, ukrajinskih ‘ekstremnih turista’ uhapšena prilikom ‘izleta’ u izuzetno opasnu i zabranjenu zonu – Černobil, mesto gde se 1986. godine dogodila najveća nuklearna katastrofa u istoriji ljudskog roda, kada je, nakon eksplozije na reaktoru nuklearne elektrane, radijacijom zatrovano više od 200 hiljada kvadratnih kilometara zemljišta u Ukrajini, Belorusiji i Rusiji. Da ne pominjemo da je cela Evropa, uključujući i njene najsevernije delove, bila zahvaćena radioaktivnim oblacima, a posledice su, i tri decenije posle katastrofe, nesagledive.

Ukrajinski ‘turisti’ ušli su u zonu koja je još uvek izvor moguće kontaminacije radijacijom, a ovo nije prvi takav zabeležen slučaj. Do sada je zabeležene nekoliko pokušaja ulaska u zabranjenu i pre svega opasnu zonu, koji su, na svu sreću, na vreme osujećeni. Iako turu od Kijeva do Černobila možete rezervisati i online za ‘tričavih’ 250 dolara, a ponuđači ovog putovanja se ‘kunu’ da je bezbedno, samo će vam trebati Gajgerov brojač i još par ‘sitnica’, razmislite, ipak, još jednom.
Zašto? Pa, na primer, ‘samo’ zato što područje oko nuklearne elektrane Černobil neće biti pogodno za život narednih 20.000 godina.

Kada sledeći put poželite da isprobate nešto ekstremno, izaberite makar ono što vas neće gotovo sigurno ubiti, ili, u najmanju ruku, smestiti u neki zatvor.
Šta god da je, ‘ekstremni turizam’ ovakve vrste je sve, samo ne bezbedan, i nikako nije turizam.

PROČITAJTE JOŠ I: Najbizarnija turistička ponuda: La Caminata Nocturna

Imate komentar ili želju da podelite ovu vest sa prijateljima? Učinite to.

Vaš Travelix

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *