Tajna Uskršnjeg ostrva

Podelite sa prijateljima!
  • 26
    Shares

 

Neki kažu da je Uskršnje ostrvo, Rapa Nui, Pito o Te Nehuna (‘pupak Zemlje’) kako ga domoroci nazivaju, najusamljenije mesto na svetu. Što i ne čudi jer je skoro četiri hiljade kilometara udaljeno od najbližeg kopna. Uskršnje ostrvo leži usamljeno u naručju Pacifika, a i dalje je potpuna nepoznanica kako je ovo ostrvo, u sred ničega, uopšte prvobitno naseljeno. Smatra se da su prvi ljudi koji su stigli do Uskršnjeg ostrva sredinom petog veka bili Polinežani.
Prva kolonizacija dogodila se na Uskrs, baš 5. aprila 1722. godine, kada je na ostrvo pristigla holandska flota. Kasnije su redom pristizali Evropljani, a 1888. godine Uskršnje ostrvo sa svih svojih 165 kilometara kvadratnih pripojeno je Čileu.
Mnogo tajni krije Uskršnje ostrvo, ali, najveća od svih su ‘moai’ – kamene statue ljudskih glava, kojih, svuda po ostrvu, ima više stotina, i različitih su dimenzija, neke dosežu visinu od dvadeset jednog metra.


Moai su monolitne staue, isklesane od jednog komada kamena, i do danas način njihove izrade i transporta širom ostva nije odgonetnut.Napravljene su, smatra se, u periodu između 12. i 16. veka, ali niko ne zna kako i zašto, niti o njima postoji ikakav zabeleženi pisani trag.

PROČITAJTE JOŠ I: NEVEROVATNI HOTELI – SKYLODGE, PERU

Ono što je takođe zanimljivo je da NASA na Uskršnjem ostrvu ima ogromnu pistu dugu skoro 3 hiljade metara, što je prava poslastica za različite teorije zavere.
Na mnoga pitanja kada je se o ovom neverovatnom ostrvu radi, ostaćemo zauvek bez odgovora.

Ukoliko vam se ovaj članak dopao, podelite ga sa prijateljima.

Vaš Travelix

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *