Da li je ‘offline’novo ‘luksuzno putovanje’?

Podelite sa prijateljima!
  • 13
    Shares

 

Živimo u vremenu u kome se sve neprestano dokumentuje: fotografiše, snima, čekira, piše i postavlja na društvene mreže. Istina je da to može biti korisno na mnogo načina, a i internet je, osim što je zabavan, postao mesto prepuno korisnih informacija, pa nam se često dešava da zalutamo i izgubimo i sebe i mnogo vremena ‘putujući’ kroz njegove lavirinte, od jedne do druge virtuelne destinacije.

Više niko ne piše pisma niti razglednice sa letovanja ili bilo kog drugog putovanja, čuvena rečenica ‘but, first, let’s take a selfie’ je svakodnevica svetskih putnika, i samo jednim klikom javljate se svojim voljenim (manje ili više) osobama sa nekog putovanja. Čak i avio kompanije svoje usluge sada reklamiraju tako što naglašavaju kakva je brzina internet konekcije u avionima. Ni avio kartu ne morate da imate kao nekada, na papiru. Naprotiv, mnoge kompanije putnicima daju popust i za online čekiranje.
I, dok nam digitalizacija s jedne strane olakšava život, s druge strane postaje nam i sve veći teret i obaveza.
Odete na putovanje, odmor, na neku udaljenu egzotičnu destinaciju, i svi čekaju prve fotografije. Roditelji, deca, prijatelji, kumovi ‘vrište’ na vas sa raznih kanala komunikacije da se javite, pošaljete slike mesta, hotela, plaže, skijališta, hrane…i tako u nedogled.
Dok, u jednom trenutku, ne shvatite da veći deo svog odmora gledate u telefon, odgovarate na poruke, a čak i klijenti ili saradnici šalju vam mejlove vezane za posao jer ste, prosto, uvek na raspolaganju.
I bude vam svega dosta. Je l’ da?
Ne brinite, niste jedini.
U svetu se, sve češće, u različite turističke ponude, kao imperativ, nov oblik luksuza, ubacuje i napomena da ćete moći da budete ‘disconnected’ ‘offline’, nedostupni tokom čitavog letovanja. Mnogi luksuzni hoteli, restorani i turistički centri nude čak i popuste i nagrade za sve goste koji ostave svoje mobilne telefone i ostale pametne uređaje na recepciji i ne koriste ih tokom boravka.
Čitava industrija se razvija oko pojmova kao što su ‘diskonekcija’ i ‘de-teching’.
Bogati pojedinci sve češće koriste virtuelne asistente za obavljanje sopstvenih poslova vezanih za internet, a sami se oslobađaju ‘digitalnog zagađenja’, ili, prosto rečeno, odmaraju mozak. Odbijaju da nose sa sobom laptopove, čak i mobilne telefone. Umesto toga fokusiraju se na bitne stvari i održavanje sopstvenih, smislenih interpersonalnih odnosa.
Jer, biti offline danas zaista postaje luksuz, koji su prvi prepoznali oni koji se bave turizmom i ugostiteljstvom. Biti ne uznemiravan na odmoru, sam sa sobom, porodicom, prijateljima, rasterećen i fokusiran na opuštanje, zdravlje, uživanje u skorije vreme postaće obavezni deo ponude sve većeg broja turističkih objekata, a vaš agent za putovanja će vam sigurno nuditi i ovu opciju kao imperativ za vaše luksuzno putovanje. I to ćete moći lako da dobijete, uz avio kartu i smeštaj.
Nešto kao ono čuveno ‘ne uznemiravaj’ na vratima hotelske sobe.

PROČITAJTE JOŠ I: TRIPADVISOR LISTA NAJBOLJIH SVETSKIH HOTELA

Nadamo se da vam se ovaj tekst dopao i da ćete ga podeliti sa onima kojima takođe može biti od koristi.

Vaš Travelix

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *