Upoznajte Maroko – na malo drugačiji način

Podelite sa prijateljima!
  • 54
    Shares

 

Maroko godišnje ugosti više od deset miliona turista, i gotovo da ne postoji osoba na svetu koja nije čula za Kazablanku, Marakeš, Tanger, Fez…i makar poželela da otputuje tamo.

Ovoga puta Maroko je došao kod nas. Kažu da neku zemlju i narod zaista upoznate tek kada osetite ukus i miris hrane tog podneblja. U okviru manifestacije „Mart – mesec frankofonije“ kuhinju ove predivne afričke zemlje predstavila je ni manje ni više nego internacionalna gastronomska zvezda, Choumicha Chafay.

Chumicha je, u Domu omladine u Beogradu, sa mnogobrojnim prisutnim zvanicama podelila svu magiju i šarolikost bogate marokanske kuhinje, koje se zvanično ubraja u tri najbolje kuhinje sveta.

Predstavljeno je nekoliko bazičnih lokalnih jela kao što je tažin, kus kus, harira (tradicionalna supa), dezerti…

Specifičnost ovim jelima neizostavno daju začini, koji se u marokanskoj kuhinji obilato koriste i međusobno kombinuju . Preovlađuje šafran, kumin, cimet, kurkuma, crveni piment, biber… Posebno je autentičan miks začina koji se originalno zove rass el hanout, a zapravo, čini ga mešavina dvadesetak različitih začina tog podneblja, kao što su latice ruže, kardamon, anis…

Svako jelo Marokanci će, neizostavno, zaliti svojim čuvenim čajem, koji se, uobičajeno sastoji od nane  i zelenog čaja.

Kuhinja Maroka razlikuje se, takođe, od regiona do regiona, a naša gošća nas je naučila osnovnim specifičnostima i razlikama izmeću gastronomija pojedinih oblasti. Tako na primer, u Marakešu imamo priliku da probamo berbersku kuhinju koja ima i dosta afričkog uticaja, kuhinja u oblasti Fez poprimila je jake andaluzijske elemente, Tanger i Tetuan, su, naravno, zbog svog geografskog položaja pod uticajem Mediterana i Iberije.

U kuhinji Maroka osetićemo i tragove  Mavara,  Jevreja i drugih naroda Bliskog istoka, Afrike i Evrope, što je sasvim normalno, s obzirom na geograski položaj i činjenicu da je ova velika afrička zemlja vekovima imala  političku, ekonomsku, kulturnu i drugu razmenu sa celim svetom, naročito sa najbližim susedima.

Nakon zaista bogate, slikovite i nadasve zanimljive prezentacije na kojoj smo mnogo naučili, bilo je vreme i da probamo neke od tipičnih specijaliteta ove prelepe zemlje.

Za naše dobro raspoloženje, druženje sa gošćom i božanstven ugođaj u specijalitetima i čajevima Maroka, zaslužna je Ambasada Kraljevine Maroka u Srbiji i Njegova ekselencija ambasador g. Mohammed Belhaj.

Naš mali doprinos ovoj manifestaciji je u tome što smo obezbedile najadekvatniju avio kartu i pomogle da Chumicha bezbedno i na vreme sleti u Beograd. Nakon ovakve večeri sa divnim prijateljima, znamo da je vredelo truda.

Pošto smo mi u ovom ugođaju za sva čula zaista uživali, u nekom od narednih tekstova predstavićemo vam recept iznenađenja, za vaše uživanje.

Do tada, čitajte nas i delite tekstove sa prijateljima.

Vaš Travelix

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *