Čija je beba u avionu?

Podelite sa prijateljima!
  • 17
    Shares

 

Većina avio kompanija ne dozvoljava letenje trudnicama u poslednjim nedeljama trudnoće, ali, svako pravilo ima izuzetaka, pa se, nekoliko puta u istoriji komercijalnih letova, desilo da se žena porodi u avionu. Svi su srećni, otvara se šampanjac, nazdravlja se novom životu, ali…čija je to beba, odnosno, čije državljanstvo ima beba rođena, na primer, od oca Nemca, majke Britanke u avionu Air France iznad teritorije Brazila?
Zanimljivo pitanje, naravno, ali, opet, sve zavisi od propisa koje primenjuju države iz i iznad kojih avion leti:
Ukoliko avion leti iz države koja je potpisala sporazum o Smanjenju broja lica bez državljanstva, onda će dete dobiti državljanstvo zemlje u kojoj je avion registrovan. U suprotnom će lokacija aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru odrediti bebino državljanstvo. Ako se dete rodi u vazdušnom prostoru Sjedinjenih Američkih Država, dobiće američko državljanstvo. Ukoliko država u čijem se vazdušnom prostoru avion našao u trenutku rođenja bebe ne dozvoljava da dete dobije njihovo državljanstvo, beba će dobiti državljanstvo jednog od roditelja.

PROČITAJTE JOŠ I: Putovanje avionom i zdravlje

Ovakvi slučajevi se ne dešavaju često, ali ih ima. Tako, na primer, u dokumentima dvadesetsedmogodišnje Šone Oven piše da je rođena u avionu 16 km južno od Mejfilda (Saseks). Igrom slučaja, njena majka se porodila u avionu vraćajući se u Veliku Britaniju sa posla iz Gane, i porodila se pre termina.
Prošle godine, Francuskinja Nafi Diaby, koja je letela iz Gvineje do Burkine Faso, porodila se prevremeno i rodila je zdravu devojčicu u avionu Turkish Airlines na 13 km visine, uz pomoć posade aviona turske avio kompanije.  Nismo uspeli da pronađemo informaciju o državljanstvu bebe, ali ove divne reakcije avio kompanije jesmo:

 

Ukoliko vam se članak dopao, podelite ga sa prijateljima, nama ne smeta. 🙂

 

Vaš Travelix

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *