Putovanje avionom i zdravlje

Podelite sa prijateljima!
 • 6
  Shares

Želite da provedete desetak dana na destinaciji do koje možete samo avionom a niste sigurni smete li da putujete zbog zdravstvenih tegoba? I na to smo mislili, pa vam u ovom članku prenosimo u kojim slučajevima ne smete na putovanje avionom.

Naravno da je, ukoliko imate neku hroničnu, ozbiljniju bolest, dodatni oprez neophodan kod bilo kakvog putovanja, i to se ne odnosi striktno na letenje avionom. Dodatni oprez prilikom putovanja se preporučuje osobama koje imaju povišen krvni pritisak, stabilnu anginu ili blaže srčane smetnje i aritmije.

Kontraindikacije za letenje avionom:

 •  u slučaju blažeg infarkta miokarda ne sme se leteti minimum 7 dana
 • u slučaju težeg infarkta miokarda ne sme se leteti minimum 4 do 6 nedelja
 • u slučaju nestabilne angine pektoris
 • kod nekontrolisanog povišenog krvnog pritiska
 • bypass na koronarnim arterijama izvršen 2 nedelje pre leta
 • drugi kardiovaskularni akcident koji se dogodio 2 nedelje pre leta
 • nekontrolisana supraventrikularna ili ventrikularna tahikardija
 • Eisenmengerov sindrom (pulmonalna hipertenzija i kongestivno oboljenje srca)
 • ozbiljne bolesti srčanih zalistaka

Svi kardiološki i drugi lekovi neophodni hroničnim bolesnicima trebalo bi da se nose u ručnom prtljagu.

Novorođenčad ispod 7 dana starosti ne smeju putovati avionom. Deca s honičnim bolestima kao što su urođene bolesti srca ili pluća ili anemija imaju ista ograničenja kao odrasli s tim stanjima. Nema gornje starosne granice za putovanje.

Normalna trudnoća nije kontraidikacija za putovanje avionom, do kraja osmog meseca.

Mali saveti za ugodnije putovanje

U modernim mlaznim avionima pritisak vazduha u kabini (kabinski pritisak) održava se na niskom nivou, a odgovara atmosferskom pritisku na 1500 do 2400 metara nadmorske visine – dakle, kao da ste negde na planini.

Osećaj pritiska u ušima ili sinusima je zato čest tokom letova avionom. Ta se stanja mogu sprečiti ili ublažiti učestalim gutanjem ili zevanjem tokom sletanja aviona i uzimanjem dekongestiva koji smanjuju otok sluznice pre ili za vreme leta. Kako su deca posebno osjetljiva na promenu pritiska trebalo bi da žvaću žvake, sisaju tvrde bombone ili nešto piju tokom uzletanja i sletanja da podstaknu gutanje; bebe se mogu dojiti ili im treba dati flašicu ili varalicu. U suštini, svako ko može hodati desetak metara ili se popeti uz stepenice trebalo bi da bude sposoban da podnese uslove normalne kabine na komercijalnom letu, bez ikakvih problema.

Duboka venska tromboza je fenomen poznat kao ‘sindrom ekonomske klase’ i javlja se na dugim komercijalnim letovima, a najčešći uzroci ovog stanja su nepokretnost i otok donjih ekstremiteta, ortostatski stres i kompresija vene na ivicu sedišta. Simptomi i komplikacije se javljaju tek nekoliko sati ili čak dana nakon leta, ali je ovo stanje veoma jednostavno sprečiti: na put se kreće samo u udobnoj obući u kojoj mogu da se provedu sati, tokom leta povremeno je potrebno protegnuti noge, a neće škoditi ni malo izometrijskih vežbi za listove i česta promena položaja nogu. I obavezno je unošenje dovoljne količine tečnosti.

PUTUJETE AVIONOM – ŠTA OBAVEZNO TREBA DA PONESETE U RUČNOM PRTLJAGU

Hrana i piće

Masna hrana – izaziva povećanje pritiska, koji će svakako skočiti u avionu, pa ovo upozorenje naročito važi za osobe sa hipertenzijom.

Gazirana pića – Pritiskaju bešiku i teraju čoveka da često ide u toalet. Takođe, izazivaju neprijatno podrigivanje i izbacivanje gasova.

Kafa – Poznato je da je kafa odličan diuretik, ali to nije poželjna pojava u avionu gde je broj toaleta ograničen i ne mogu da se koriste sve vreme. Dodatni problem je ako sedite do prozora, pa ćete stalno morati saputnike da maltretirate da ustanu sa svojih mesta. Još ako putujete do daleke destinacije, kada većina spava…

Alkohol – Mnogi ga koriste iz najbolje namere, jer ih opušta i ublažava strah od aviona. Međutim, alkohol izaziva i dehidrataciju i na visini dolazi do izmenjenog stanja svesti, pa posle „jedne“ čašice ljudi postaju pripiti, bučni, imaju nekoordinisane pokrete…

Brza hrana – Ona je dobar izbor kada je turista u nepoznatom gradu, nema vremena ili su restorani skupi. Ali brza hrana mora da se jede odmah, jer u avionu posle dva sata stajanja u papiru dobija ružan miris.

Žvake – Korisne su prilikom sletanja i poletanja, pa ih, ovom prilikom, mimo običaja, srdačno preporučujemo za sve koji se spremaju da kupe avio kartu i zapute se na neko zanimljivo putovanje.

Ukoliko vam se tekst dopada ili se čini korisnim, ne oklevajte, podelite ga sa prijateljima.

Vaš Travelix