Kako je 2017. godina promenila luksuzna putovanja?

Podelite sa prijateljima!
  • 18
    Shares

Mnogo toga se može dogoditi za godinu dana, ali 2017. je bila zaista posebna kada se radi o putovanjima širom sveta.
Kako se to svet promenio za globtrotere u poslednjih 12 meseci?

Kao prvo, Majka Priroda je ponovo napisala mapu putovanja:

Tri uragana izuzetne snage ove godine su se obrušila na Teksas, Floridu, Karibe i Portoriko; efekti Harveya, Irme i Marije se nastavljaju u skoro svakom mestu koje su pogodili. Deo karipskih zemalja je otpisan sa turističke mape sve do kraja 2018. godine, uključujući i St Barth (vile ostrva su se vratile u ponudu, ali hotelima će biti potrebna cela godina za obnovu) i američkih Devičanskih ostrva; Britanska Devičanska Ostrva i Portoriko pokazuju brže znake oporavka.

Skoro istovremeno sa olujama, požari su zapalili Zapadnu obalu u dva naleta, jedan u Kalifornijskoj vinskoj dolini, a drugi u širem području Los Anđelesa.

Prirodne katastrofe su prisile putnike da ‘love’ nova mesta za lečenje zimske depresije: Alternativne mogućnosti uključuju, na primer, Novi Zeland, Bermude ili Los Cabos u Meksiku.

Aviokompanije su padale nisko, ali i dostizale nove visine:

Putnici u avionima bili su podvrgnuti nekim novim metodama ‘mučenja’ tokom 2017. godine.
Neki su bivali fizički napadani, drugi izbacivani iz aviona tokom serije incidenata nalik na noćnu moru, koji su PR predstavnike avio kompanija stavili na listu najnezahvalnijih zanimanja godine. I nisu samo ti incidenti ono što je izazvalo talas nezadovoljstva korisnika usluga avio kompanija:
U julu je United Airlines najavio planove za preprodavanje sedišta putnika drugim ljudima za više novca. Politika ‘ko da više’. Zatim je, u septembru, Jet Blue Airways odlučio smanjiti svoja sedišta nakon višegodišnje poslovne politike kojoj je putnik bio prioritet. Prošlog meseca British Airways je objavio novu politiku kojom se i oni koji plate najmanje za svoje karte poslednji ukrcavaju u avion.

 

Svemu ovome su Qatar Airways i Emirates Airline suprotstavili još luksuznije standarde putovanja avionom svojim nadograđenim premijum konfiguracijama kabina koje izgledaju manje poput kožnih sedišta, a više kao nečiji dnevni boravak. Ono što je jasno: jaz između ‘običnih’ putnika i onih iz luksuznih klasa postaje sve izraženiji.

‘Isključivanje’ je dobilo novi značaj

Tokom prolazeće godine putnici su sve češće želeli da se udalje od svega. Bukvalno.
Destinacije koje su tražene su od putničkih agencija počele da prave agencije za izolaciju – Antarktik, Maldivi, Nepal, Južna Afrika…
Širom sveta, mentalno zdravlje i holistički wellness su imali prednost nad klasičnim spa tretmanima, masažama ili facialima, a kompanije, od hotela Four Seasons do Cruise Line Seabourna, pokrenule su programe duhovnog uzdizanja i meditacije. Svetski putnici su potpuno redefinisali pojam detoksikacije tokom 2017.

Reč koju bi trebalo dodati rečniku ove godine? „Overturizam“:

Na turističkim destinacijama od Venecije do Perua lokalne vlasti su se suočile s činjenicom da je turizam važan ekonomski pokretač, ali da je postao i previše destruktivan.

Na Ibici se dogodilo nezamislivo: Opština San Jose zabranila je DJ-eve u 16 klubova na plaži i počela da reguliše broj hotela i Airbnb liste dostupnih u bilo kom trenutku, udaljavajući se od svog imidža kraljice noći među ostrvima.

U Dubrovniku, uredbom su ograničili posetioce srednjevjekovne tvrđave na 4.000 dnevno, što je stvorilo velike gužve. I u Peruu, dugo najavljivano ograničenje broja ulazaka u Machu Picchu konačno je realizovano, kako bi zaštitili istorijsku lokaciju od efekata prekomernog pešačkog saobraćaja.

Ovo su ipak dobre vesti, ne samo za destinacije na kojima postoji rizik od rušenja. To znači da će se na ovim krhkim mestima turizam razvijati u skladu sa politikom održivosti – a neke manje popularne a ipak predivne lokacije će se naći u centru pažnje, na mestu koje su zaslužile.